2019-2462 Vattnet i centrum – Paraplyprojekt

6 nya projekt för att stärka vattenmiljön på Söderslätt

Om projektet

Syftet med projektet är att underlätta för målgruppen som är organisationer, föreningar och turister som är verksamma på Söderslätt. Ett innovativt mindre projekt som vi vill stärka i form av våra paraplyprojektstöd. Projektet ändamål är att skapa bättre förståelse för vattnets roll och hållbara lösningar på den problematik som förknippas med vatten ur ekologisk synpunkt. Projektet riktar sig mot limniska vatten och sötvattnet på land. Målet har varit att initiera 6 hållbara delprojekt.

Delprojekt

 

1. Förstudie – Hållbar vattenhantering på Jordberga Resurshus & Industriby.

Visionen med förstudien är sammansträla projekt som studerar vatten ur perspektiven- miljö, klimat och hållbarhet samt skapa ett ”showroom” där goda exempel på åtgärder, verksamheter och anläggningar kan visas upp. Förstudien är till för att identifiera och förbereda för en hållbar vattenhantering

Kontakt: Christoffer Bonthron, 070-8684019

 

2. Förstudie Projekt Ståstorpsån

En förstudie för ett vattenvårdsprojekt för Ståstorpsån i Trelleborgs Kommun. Stärka biologiska mångfalden och förbättra vattenmiljön och uppnå en mer hållbar vattenförvaltning som i slutändan kan främja blå tillväxt i målområdet.

Kontakt: Sportfiskarna region Syd, Anders Karlsson, 0732-016514

 

3. Vattenåterbruk (utredningsfas)

En undersökning om det finns tillräckligt effektiv och stabil vattenreningsteknik som vi själva kan sköta i en självanläggning för personbilar där dag samt gråvatten, efter rening kan användas i en våtbiotop.

Kontakt: Gislövs IF, Anders Carlsson, 0708-324827

 

4. Levande dammar på Tegelberga GK

Rensa dammar på Tegelberga ca. 25 dammar, ta bort nedfallna och döda träd, rensa från sly, vass m.m.Landdjurlivet kommer att öka och vattnets tillgänglighet för djuren blir avsevärt bättre.

Kontakt: Tegelberga GK, Bo Rolf, 0706-375049

 

5. Åmossarnas Fiskecenter

Främja fisket i Åmossarna i Trelleborgs kommun så att fler får tillgång och möjlighet att fiska. Röja vass samt anlägga 10 fiskeplatser, tillgängliggöra även för funktionshindrade. Anlägga parkeringsplats.

Kontakt: Leif Rasmusson, 070-5513146

 

6. Förstudie Marinpedagogisk verksamhet på Skåre

Bjuda in barn och ungdomar till inspirationstillfällen på Skåre tillsammans med Vattenverkstaden. Förstudie för att barn och ungdomar skall få möjlighet att upptäcka och utforska sin marina närmiljö.

Kontakt: Skåre Byalag, Christer Ekström, 0706-063506

Om finansiering

Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och kommunerna som ingår i Leader Söderslätt (Malmö, Skurup, Svedala, Trelleborg, Vellinge).

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling